13 sept. 2010

Prezentarea Transportului in RM.

  Moldova este o ţară fără ieşire la mare - cu doar un imprecis definită la 500 la 900 de metri front pe Dunăre - situat între România şi Ucraina. 
 Moldova va deveni tot mai importanta ca o frontieră viitoare dintre UE şi Europa de Est, odată cu aderarea României la UE . Coridorul IX Pan European (Moscova-Kiev-Bucuresti) sa trece in Moldova de la est la vest, traversează capitala Chişinău. Moldova este un importator net de servicii de transport.Economia ţării se bazează foarte mult pe comerţ, care a reprezentat peste 95% din PIB în anii cei mai recenţi.
   Rezoluţie privind regiunea transnistreană, care a declarat independenţa în 1994, dar nu a fost recunoscut de către orice ţară, au plecat din Moldova, de facto, separate în două părţi. Deşi Transnistria acoperă doar 12% din teritoriul Republicii Moldova, regiunea este de o importanţă economică majoră pentru ţară şi strategia de investiţii a rutelor de pământ în Rusia şi alte pieţe de export de importanţă strategică.
  Primul pilon al atât Guvernului interimar Reducere a Sărăciei cit  şi Banca Nationala  strategica de asistenta este o creştere economică durabilă. Acest lucru va necesita o infrastructura de transport  solid şi mai eficient, servicii sigure de transport. Sectorul de transport al Moldovei bine dezvoltat (deşi cu probleme de deteriorare instituţionale şi fizică) constă din 10,531 km de drumuri (cu excepţia municipale, agricole şi drumuri forestiere), 1,318 km de căi ferate (aproximativ 100 km electrificate) şi patru aeroporturi, dintre care una este de până la standardele internaţionale.
 Importanţa de transport provine din mai multe motive, inclusiv:
 (I) Republica Moldova este o ţară mică de aproximativ 4.3 milioane de locuitori, cu costuri foarte mici pentru care comerţul internaţional este esenţială la creşterea economică, după cum arată cotă foarte importantă a comerţului cu PIB-ul, 
(II) Economia Moldovei este în mare parte bazat pe agricultura si agro-industrie. Prin urmare, este foarte dependentă de o industrie de transport funcţionala şi o infrastructură de transport solida, pentru a permite accesul agricultorilor la pieţe; 
(III) mai mare parte a comerţului Moldovei este cu Rusia şi Ucraina (dar treptat extinderea la Sud-Est şi Europa de Vest) şi exporturile sale produse sunt în mare parte agricole / hrană şi legume care sunt sensibile la costul transportului; aceasta este o problemă care pozitioneaza tara fără ieşire la mare si cele mai multe cheltueli se fac la transportul feroviar, decit cel naval ; 
(IV) Aşezările numeroase  sunt situate la distanţă, şi oamenii sunt mult mai dependenti de transport, fie pentru a accesa la locurile de muncă sau de servicii sociale şi administrative (spitale, scoli, primarii), ceea ce face ca cererea de transport sa fie mare;  
(V), Cu excepţia serviciilor de transport rutier şi unele aviaţiei civile, Sectorul este dominat de întreprinderile de stat; restructurarea şi crearea unui mediu concurenţial în căile ferate şi transportul urban şi îmbunătăţiri în investiţii şi managementul infrastructurii de transport sunt necesare pentru a creşte eficienţa şi ar elibera resurse bugetare limitate de stat.
 Extinderea infrastructurii de transport al Moldovei  este grav deteriorată. Transportul rutier şi feroviar sunt cele mai importante două moduri de transport. În domeniul transportului de marfă, a mijloacelor de transport în ultimii şase ani a rămas în mare măsură, de aproximativ 72% şi 28% pentru transportul rutier şi feroviar, respectiv. Atât traficul rutier şi feroviar de marfă a scăzut, ca urmare a declinului economic din Moldova pe parcursul ultimului deceniu. Traficul de pasageri arată un declin similar,  cu rol de conducere (80%), şi în continuă creştere, în detrimentul transportului feroviar.
 Drumurile şi  transportul rutier de sub-sectorDin 1995,  100% a industriei de transport rutier de marfă au fost privatizate şi 80% din transportul de călători rutier este în mâini private. Transportul de mărfuri este organizat în conformitate cu Asociaţia Internaţională a Transportatorilor rutiere din Moldova (AITA), înfiinţată în anul 1992, care uneşte în prezent aproximativ 160 de membri cu o flotă totală de peste 4300 de vehicule. Cu toate acestea, operatorii de transport rutier încă se confruntă cu constrângeri severe - în afară de scăderea drastică a mărfurilor transportate - din cauza:
 (I) Numărul limitat de permise puse la dispoziţie pentru tranzitarea ţărilor vecine; 
(II) Imposibilitatea de a obţine permise pentru rutele triunghiulare (de origine şi destinaţia în ţări străine), 
(III) Procedurile complexe şi costisitoare pentru accesul la piaţa transportului rutier, cu licenţe care trebuie să fie reînnoită anual; 
(IV) Cerinţe nejustificate de acordare a licenţelor pentru transportul naţional, remorci şi semiremorci;
(V) Infrastructuri rutiere inadecvate. Comerţului şi transportului suferă de practicile corupte ale vamelor şi alte agenţii de frontieră şi lipsa unor proceduri moderne de frontieră şi transparente. Acestea au început să fie abordată ca parte din Banca care a finanţat Facilitarea Comerţului şi Transportului în Sud Estul Europei, proiect în prezent în curs de implementare.

7 mai 2010

Elemente care tin de economia transporturilor



Se stie ca in orice economie, fara cerere nu exista oferta. Astfel, cererea de transport, legata strans de cererea de marfuri venita din partea publicului, a dus la aparitia pe piata a tot mai multor transportatori. Imediat se creeaza avantajul competitiv care il da furnizorului posibilitatea sa aleaga dintr-o varietate de oferte de pret care includ, transportul + descarcarea la destinatie, pe cea mai mica si mai convenabila. In acest sens se creeaza un cerc vicios in care pretul influenteaza cererea de transport, care la randul sau are impact asupra celei de cea de marfuri. Pe de alta parte mai exista si aria pietei care isi pune amprenta pe cererea de transport. Astfel, cu cat o firma are o arie de piata mai extinsa, cu atat ii revine un cost de transport mai redus.

Despre structura costurilor de transport, putem spune ca au fost impartite de specialisti dupa 2 criterii:
- al variatiei: - fixe
- variabile
- al separabilitatii: - specific
sociate
- comune

Toate aceste clasificari sunt menite sa duca spre urmatorul element important al aconomiei transporturilor si anume strategia de pret. Practic, acesta inseamna realizarea de fiecare transportor a tarifelor specifice in functie de costul serviciului (in acest caz se stabileste tariful in functie de costul serviciului la care se adauga o marja de profit) sau in functie de valoarea transportului (tariful creste proportional cu valoarea produsului transportat).

Importanta economica a transportului de marfuri

Importanta economica a transportului de marfuri
Ce este de fapt transportul marfurilor? Majoritatea specialistilor il considera un set de activitati logistice de baza, care se desfasoara in aproape orice canal de marketing si consta in crearea utilitatilor de loc si de timp. De fapt clientul nu utilizeaza doar simpla deplasare spatiala a marfurilor, ci si cumpara un set de activitati la care participa o serie de componente: participantii primari (furnizorii), transportatorii, guvernul (prin reglemetarile legislative impuse in acest domeniu) si publicul, prin nevoile si cerintele sale. Importanta transporurilor se realizeaza pe doua cai si anume: la nivel macro si microeconomic. Factorii care influenteaza pe acesta din urma sunt: utilitatea de loc, de timp, de forma, impactul asupra competitivitatii, contributia la costuri si preturi, efectul de parghie asupra profitului, impactul asupra unor activitati logistice si influenta asupra altor laturi ale activitatii organizatiei. Cel mai semnificativ cuvant in acest paragraf putem spune ca este pretul, intrucat acesta este un important factor de selectie a transportatorului. Tocmai de aceea se tine cont de economia de scara , care presupune cresterea cantitatilor transportate pentru reducerea costurilor de transport pe unitatea de produs, cat si economia de distanta care presupune descresterea pretului proportional cu marirea distantei de transport.
De asemenea, in ceea ce priveste factorii macroeconimici care determina importanta activitatii de transport a marfurilor, acestia tin de posibilitatea specializarii geografice, productia pe scara mare, intesificarea concurentei, dar si dezvoltarea economica a unei tari.

4 mai 2010

Definitia Transportului Rutier

Transportul rutier este o forma de transport terestru si tot odata un subsistem al sistemului naţional al transporturilor care asigură deplasarea in spaţiu a mărfurilor si persoanelor cu ajutorul autovehiculelor (mijloace de transport auto-propulsate)si al mijloacelor tractate (remorci, trailăre,etc.)
Lista firmelor care executa transport in Republica Moldova le gasiti pe pagina urmatoare: www.ati.com.ua/view_client_list_12_0_4_0_0_0.html

Transportul Auto la ora actuala in Republica Moldova


Transportul Auto la moment in Republica Moldova este o problema la nivel European fiindca inca se mai metine criza la un rang inalt si importurile marfurilor ne-mai vorbind de exporturi se alfa pe o treapta inferioara provocind scaderi nemaipomenite in conturile bancare ale transportatorilor.