7 mai 2010

Elemente care tin de economia transporturilor



Se stie ca in orice economie, fara cerere nu exista oferta. Astfel, cererea de transport, legata strans de cererea de marfuri venita din partea publicului, a dus la aparitia pe piata a tot mai multor transportatori. Imediat se creeaza avantajul competitiv care il da furnizorului posibilitatea sa aleaga dintr-o varietate de oferte de pret care includ, transportul + descarcarea la destinatie, pe cea mai mica si mai convenabila. In acest sens se creeaza un cerc vicios in care pretul influenteaza cererea de transport, care la randul sau are impact asupra celei de cea de marfuri. Pe de alta parte mai exista si aria pietei care isi pune amprenta pe cererea de transport. Astfel, cu cat o firma are o arie de piata mai extinsa, cu atat ii revine un cost de transport mai redus.

Despre structura costurilor de transport, putem spune ca au fost impartite de specialisti dupa 2 criterii:
- al variatiei: - fixe
- variabile
- al separabilitatii: - specific
sociate
- comune

Toate aceste clasificari sunt menite sa duca spre urmatorul element important al aconomiei transporturilor si anume strategia de pret. Practic, acesta inseamna realizarea de fiecare transportor a tarifelor specifice in functie de costul serviciului (in acest caz se stabileste tariful in functie de costul serviciului la care se adauga o marja de profit) sau in functie de valoarea transportului (tariful creste proportional cu valoarea produsului transportat).

Importanta economica a transportului de marfuri

Importanta economica a transportului de marfuri
Ce este de fapt transportul marfurilor? Majoritatea specialistilor il considera un set de activitati logistice de baza, care se desfasoara in aproape orice canal de marketing si consta in crearea utilitatilor de loc si de timp. De fapt clientul nu utilizeaza doar simpla deplasare spatiala a marfurilor, ci si cumpara un set de activitati la care participa o serie de componente: participantii primari (furnizorii), transportatorii, guvernul (prin reglemetarile legislative impuse in acest domeniu) si publicul, prin nevoile si cerintele sale. Importanta transporurilor se realizeaza pe doua cai si anume: la nivel macro si microeconomic. Factorii care influenteaza pe acesta din urma sunt: utilitatea de loc, de timp, de forma, impactul asupra competitivitatii, contributia la costuri si preturi, efectul de parghie asupra profitului, impactul asupra unor activitati logistice si influenta asupra altor laturi ale activitatii organizatiei. Cel mai semnificativ cuvant in acest paragraf putem spune ca este pretul, intrucat acesta este un important factor de selectie a transportatorului. Tocmai de aceea se tine cont de economia de scara , care presupune cresterea cantitatilor transportate pentru reducerea costurilor de transport pe unitatea de produs, cat si economia de distanta care presupune descresterea pretului proportional cu marirea distantei de transport.
De asemenea, in ceea ce priveste factorii macroeconimici care determina importanta activitatii de transport a marfurilor, acestia tin de posibilitatea specializarii geografice, productia pe scara mare, intesificarea concurentei, dar si dezvoltarea economica a unei tari.

4 mai 2010

Definitia Transportului Rutier

Transportul rutier este o forma de transport terestru si tot odata un subsistem al sistemului naţional al transporturilor care asigură deplasarea in spaţiu a mărfurilor si persoanelor cu ajutorul autovehiculelor (mijloace de transport auto-propulsate)si al mijloacelor tractate (remorci, trailăre,etc.)
Lista firmelor care executa transport in Republica Moldova le gasiti pe pagina urmatoare: www.ati.com.ua/view_client_list_12_0_4_0_0_0.html

Transportul Auto la ora actuala in Republica Moldova


Transportul Auto la moment in Republica Moldova este o problema la nivel European fiindca inca se mai metine criza la un rang inalt si importurile marfurilor ne-mai vorbind de exporturi se alfa pe o treapta inferioara provocind scaderi nemaipomenite in conturile bancare ale transportatorilor.